Home » Att tänka på

Att tänka på

Att välja vilken väg man vill ta är inget lätt beslut, dessutom när man endast är 18-19 år och precis tagit studenten. Det är inte mycket man vet om arbetslivet och livet. I denna artikel kan du läsa om mina personliga rekommendationer.

  1. Att studera på universitet eller en högskola, tycker jag är en bra ide. Att skaffa sig en högre utbildning är bra för dig, men det visar också att du är redo att kämpa för något som du vill uppnå.
  2. Personligen tog jag två år ledigt efter studenten, under denna period lärde jag mig en hel del om livet och fick en  inblick i flera olika kulturer och samhällen. Detta hjälpte mig att mogna och fatta ett beslut. Jag rekommenderar att inte börja högskolestudier direkt efter studenten där finns så mycket man kan uppleva och se. Studierna kommer alltid att finnas kvar, men inte din ungdom.
  3. Utbudet av utbildningar är enormt stort. Det största problem som jag ser med universitets studier är att många utbildningar inte är yrkesvägledande. Ett exempel är statsvetenskap. Själv studerade jag statsvetenskap och tyckte att utbildningen var jätte intressant, där det diskuterades många aktuella ämne. Men med handen på hjärtat, leder inte denna prestigefyllda utbildning allt för ofta till ett rakt steg in i arbetslivet. Kollar man i jobbannonser så är det inte särskilt vanligt att en arbetsgivare kräver en fil. kand i statsvetenskap. När man är ung tänker man kanske inte att på det kan bli ett problem att hitta ett yrke, och för att gå runt detta problem så kan man antigen komplettera med andra studier eller hitta en intressant yrkesväg och fortsätta utvecklas där istället för på universitetet. (det är vad som hände mig
  4.  Det är stora val ni står inför. Fundera på era beslut en längre tid, och dela med er med er omgivning och  hör med dem vad de tycker om ditt beslut innan du skickar in din ansökning.